Wat is Web3?

Web3 is een concept wat in de afgelopen tijd ontstaan is in de crypto community. De laatste tijd krijg ik continue de vraag te horen wat web3 nu precies is? Daarom dacht ik dat het een goed idee is om eens een kort blog postje over dit onderwerp te schrijven. Misschien ben je nog wel bekend met de term web 2.0. Persoonlijk leg ik het liefst aan de hand van drie generaties internet uit. In de eerste fase van het internet konden we voornamelijk dingen lezen online. Denk bijvoorbeeld aan nu.nl of teletekst online. Het web was er om informatie op te halen.

Toen web 2.0 ontstond ging veel meer om het plaatsen en creƫren van sociale content. Iedereen met een telefoon in de zak kon berichtjes posten en/of foto's online zetten. De voor de hand liggende voorbeelden zijn, facebook en tiktok. Bij web3 gaat het eigenlijk om de inzet van nieuwe technologie om zelf eigenaar te zijn van deze content en/of andere digitale assets.

De meest recente innovaties op dit gebied bestaan dan ook bij de gratie van dit idee: Iedere gebruiker heeft een wallet met daarin zijn of haar assets. Dit kunnen foto's, video's domeinnamen en zelfs muziekalbums zijn. De gebruiker is hierbij zelf, zonder platform, instaat om over deze assets te beschikken. Daarmee komt het laatste aspect van web3 in het zicht. Het draait voor een belangrijk deel om decentralisatie en het verplaatsen van rechten richting gebruikers. De logische vervolgstap is dat platforms aan waarde verliezen of een andere rol zullen krijgen en meer uitwisselbaar worden.

Daarbij kun je voor web3 aan toepassingen denken die rechtstreeks verplichtingen opzetten tussen gebruikers in plaats van via platforms. Als ik bijvoorbeeld content wil maken (denk aan een insta post) dan koppel ik die aan mijn wallet. Het platform mag deze content dan 'uit' mijn wallet halen en met mijn connecties delen. Of wanneer ik een mijn tesla aandelen wil ruilen voor apple aandelen kan ik dat direct doen met iemand die de omgekeerde trade wil maken. Dit kan dan dus zonder een tussenliggende partij of broker.