DeepQR

DeepQR

Onlangs kwam ik op het idee om voor een klant van mij een oplossing te bedenken die herhaalorder moet vereenvoudigen. Het gaat hier om een groothandel in verpakkingen. Aangezien verpakkingen producten zijn die gebruikt worden, raken ze vaak op. Het proof of concept ontstond rondom het idee dat het moeilijk is om klanten te krijgen, maar doorgaans gemakkelijker is om ze te behouden.  Idealiter wil je het, als groothandel, relaties gemakkelijk maken om een herhaal order te plaatsen. Om dat te realiseren heb ik een eenvoudige tool gemaakt die gericht is op het genereren van QR codes, die als het ware deeplinken naar de site van de klant. Eigenlijk gaat het om een soort URL shortener die ook een stukje data kan bevatten.

De QR code wordt gegenereerd door een POST request naar het /createqr endpoint te doen. Daarin moeten een aantal parameters aanwezig zijn. Deze parameters worden opgeslagen in een database en krijgen een uniek id. Daarmee zijn ze gemakkelijk terug te vinden. Gelijktijdig zorgt dit er voor dat je talloze QR's kunt genereren. In het initiele POST request stop je de doel URL en eventuele payload data die naar die doel URL gestuurd moet worden. Daarnaast kun je ook het uitvoer type kiezen, je kunt json terugkrijgen met daarin een dataURL voor het plaatje. Of je kunt ook direct een plaatje teruggestuurd krijgen.

Dit plaatje bevat een QR code gelinkt aan het platform en het eerder genoemde UUID. Aan de hand van deze code, stuurt het platform je door naar de gewenste locatie. Daarnaast wordt basale informatie over het gebruik van het plaatje opgeslagen. Aan de hand hiervan kunnen analyses gedaan worden over het gebruik van de code's.

In de toekomst denk ik aan het toevoegen voor wat functionaliteit om landingspages te maken. Dit kan er voor zorgen dat bepaalde functionaliteit nog gemakkelijker gerealiseerd kan worden. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan chat integratie en/of direct vanuit die pagina opnieuw bestellen of wat data uit de applicatie tonen.

Het project is op basis van Strapi in NodeJs geschreven, indien er interesse voor hergebruik of een account is kan je mij even mailen of bellen. Ook kun je de broncode gebruiken om je een versie van de applicatie live te zetten.

DanielFortuyn / DeepQrApi
A small project to have a microservice for scanning and tracking Qr codes