Non smart contracts

Soms wil je snel meerdere versies van een contract genereren deze node cmd tool kan daarbij helpen. Ook kun je HTML gebruiken om je contracten netjes op te maken.

Non smart contracts

Mijn mini contracten database (the pocket lawyer)

Normaliter zijn jullie van mij gewend dat ik vooral over smart contracts (ook al is dat de beroerdste term in de recente geschiedenis) schrijf. Vandaag heb ik echter een hele korte bijdrage van andere orde. In mijn werk kom ik regelmatig in aanraking met standaard overeenkomsten en templates daarvoor. In dat kader dacht ik dat het aardig was om eens te verkennen in hoeverre het mogelijk was om contracten en overeenkomsten te templaten.Ongetwijfeld kan dat met office ook, maar mijn expertise is nu eenmaal webapplicaties. Daarom heb ik besloten om een eenvoudige templating engine toe te voegen op basis van node, handlebars, momentjs en markdown. Zo kun je via een eenvoudig script heel snel verschillende versies van contracten maken.

Momenteel is het een beetje work in progress. Maar op termijn verwacht ik dat er meer contracten aan toegevoegd zullen worden. De eerst volgende is waarschijnlijk de standaard verwerkersovereenkomst. Toch kun je al een aantal eenvoudige contracten in mijn nieuwe hiervoor opgerichte git repository vinden.  

Waarom deze repository met standaard contracten?

Los van het feit dat ik het persoonlijk best vreemd vind dat je voor dit soort standaard contracten iets moet betalen, ben ik benieuwd naar de inzet van versiebeheer en contract templates. Ik denk dat veel personen en organisaties baat kunnen hebben bij een set aan standaard overeenkomsten, diverse versies daarvan en een simpele tool om automatisch het juiste contract te genereren.

Om aan die vraag te voldoen heb ik een klein scriptje toegevoegd aan dit project. Het scriptje plakt variabelen in de standaard overeenkomst en genereert op die manier een contract.

In de repository zelf, kunnen we door middel van de uitgebreide mogelijkheden op het gebied van versiebeheer in discussie over de inhoud van de contract templates.

Disclaimer

Hoewel ik netjes afgestudeerd jurist ben, houd ik mij hier dagelijks zo min mogelijk mee bezig. Voor belangrijke overeenkomsten zou ik geen gebruik maken van deze repository. Los daarvan ben ik wel benieuwd naar wat iedereen hier van denkt.

DanielFortuyn/nonsmartcontracts
Een repository met veelvoorkomende contracten in markdown format waarmee via version control aan gewerkt kan worden - DanielFortuyn/nonsmartcontracts

Beschikbare overeenkomsten en documenten

Op dit moment heb ik maar een klein aantal overeenkomsten in de zogenaamde bibliotheek.

Arbeidsrecht

  • Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd
  • Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd
  • Beeindigings- of vaststellingsovereenkomst

Overig

  • Eenzijdige geheimhoudingsverklaring (Non-disclosure agreement)
  • Tweezijdige geheimhoudingsverklaring
  • (persoonlijke) geld lening

Meewerken / bijdragen

Graag zou ik dit project wat verder uitbouwen en gezamenlijk up to date houden. Mochten mensen dus overeenkomsten toe willen voegen dan zal ik daar zeker een pull request voor accepteren. Kijk naar de README van het project voor de workflow en de afgesproken standaarden voor dit project.