Tokenization: Een personal token maken in 2020

Tokenization in 2020 hoe gemakkelijk is het om een persoonlijk token te maken en waarom zou je dat precies willen doen. Lees hier alles over hoe je een ERC-20 token maakt en wat je er mee kan.

Tokenization: Een personal token maken in 2020

Wat, hoe en waarom

De afgelopen maanden lees ik steeds vaker dat developers of andere personen er voor kiezen om hun eigen token uit te geven. Ik was benieuwd welk idee hier achter zit en natuurlijk,.. hoe het werkt. Nog belangrijker, het leek mij schittermagisch om mijn eigen $DGF token uit te gaan geven. Dat is natuurlijk een verschrikkelijke waste of time, als ik niet deze kans aan zou grijpen om er een stukje over te schrijven. Dat ga ik dan dus ook bij deze doen 👍 Om  (voor dit format) volledig stil te staan bij de verschillende aspecten van tokenization ga ik dit bericht opknippen in een aantal onderdelen.

De eerste 💯 miljoen in mijn wallet 🤣
  • Wat is een (personal)token?
  • Hoe maak je een (personal)token?
  • Waarom doen mensen dit?
  • Wat kan dit maatschappelijk betekenen?s

Wat is een (personal) token

Laten we maar snel beginnen met de vraag wat een token eigenlijk is. Zoals jullie misschien weten schrijf ik de laatste tijd graag over blockchain toepassingen en dan specifiek ethereum. Het recente bericht over digitaal ondertekenen is daar ook een mooi voorbeeld van. Ook in deze post staat de ethereum blochain en de bijbehorende scriptjes die je daar op kunt draaien weer centraal. Technisch gezien is het eigenlijk niet erg moeilijk. Als je eenmaal in staat bent om de scriptjes op de blockchain te draaien kun je je eenvoudig voorstellen dat je een programma kan ontwikkelen dat als het ware een set aan nieuwe variabelen in het leven roept. Die dan vervolgens in de blockchain opgeslagen zijn. Daarop kun je je ook voorstellen dat je een lijstje bij gaat houden met wallet adressen die een bepaalde hoeveelheid van iets hebben. Het sluitstuk is eigenlijk dat je naast deze variabelen een aantal functies introduceert die transacties tussen wallets van die nieuwe entiteit regelen. Binnen de kortste keren voldoe je aan de standaard die op dit gebied geldt en heb je een nieuw token gemaakt. In de afgelopen jaren zijn er zelfs verschillende standaarden voor tokens gemaakt. Grosso modo kun je ze indelen in twee soorten. Enerzijds zijn er de identieke tokens anderzijds zijn er de unieke. Unieke tokens zijn vooral gericht op verzamel use-cases denk aan crypto kitties en/of de diverse ruilkaart spellen die er op de markt zijn. Ik ga het hier hebben over de identieke tokens. De standaard op dit gebied heet ERC-20 en die zal centraal staan in deze zoektocht.

Tot nu toe ging het eigenlijk over wat een token in technisch opzicht precies is. De grote vraag is natuurlijk wat kan je er dan eigenlijk mee. Het is in de kern een manier om de eigendom van zaken te verdelen. Binnen die toepassing lijkt het dus sterk op een aandeel. In principe zou je allerlei dingen er mee kunnen verdelen, maar in essentie gaat het om dingen die vrij overdraagbaar zijn. Tokens zijn namelijk, door de eerder geintroduceerde functies,  altijd overdraagbaar. Volgens mij is dit genoeg context voor nu, we gaan eindelijk beginnen aan wat echt leuk is. Hoe maken we er een.

Hoe maak je een token

Met al deze projecten is stap één natuurlijk, laten we het even googelen. Als je gaat zoeken wordt je meteen geconfronteerd met allerlei manieren om je eigen stukje code op de blockchain te plaatsen. Voor een enthousiasteling is dat leuk. Het heeft echter ook de nodige risico's en bovenal, het kost tijd. Tijd om je te verdiepen in het ecosysteem, de code, het testen en het gebruik zelf.  Gelukkig voor de mensen die hier geen zin in hebben is dit in 2020 niet meer nodig. De, via consensys aan ethereum gelieerde organisatie, openlaw.io maakt het mogelijk om met een aantal drukken op knop om je eigen token uit te geven. Ik kon niet meer wachten en dus heb ik dat natuurlijk meteen gedaan.

Generate Personal Token
We are home to a passionate group of people, technologists, and dreamers committed to rebuilding the legal industry.
Het ontstaan van het zgn. DGF token.

Een paar clicks verder (en één metamask(=wallet) transactie á ~8 euro) verder ben ik nu de trotse bezitter van 100.000.000 DGF tokens.  De grote vraag die nu rijst is wat gaan we hiermee doen. Wat misschien aardig is om op te merken, is dat openlaw.io een overeenkomst genereert die het ontstaan van het token regelt. Naast tokens krijg je dus ook een soort uitgifte overeenkomst. Natuurlijk is dit geen Nederlands recht en heb ik dus geen idee wat voor effect dat hier heeft. Sidenote, als het wel Nederlands recht was had ik waarschijnlijk ook maar een zeer beperkt idee 😂 Gelet op dat laatste denk ik dat het goed is om door te gaan naar het volgende onderdeel van dit stuk. Waarom doet men dit eigenlijk?

Waarom wil je een eigen ERC-20 token?

Laten we beginnen met het idee dat eigenlijk alles te tokenizen (ja, zo heet dat) is. Bekende voorbeelden zijn bijvoorbeeld het tokenizeren van een vastgoed, auto's en grond. Laat ik dat toelichten met een concreet voorbeeld: stel je wilt investeren in kunst, maar je hebt niet genoeg geld om het hele werk te kopen. Je kunt dan een token uitgeven waardoor anderen kunnen participeren in de aanschaf van dit kunstwerk. Dat soort constructies zijn pas het begin. Er zijn namelijk ook mensen (natuurlijk in de VS) die hun studie niet kunnen betalen. Zij hebben persoonlijke tokens uitgegeven waarmee zij hun studie kunnen bekostigen. Op basis van het eigendom van de tokens heb je recht op een percentage van hun toekomstige inkomsten. Anderen verkopen tokens die gekoppeld zijn aan de tijd die ze beschikbaar hebben. Zodat je wanneer je een token koopt recht hebt op een uur van de tijd van de persoon in kwestie. Tot slot zijn er inmiddels ook de eerste voorbeelden van sporters die tokens verkopen in ruil voor het recht op een deel van hun toekomstige inkomen.

Persoonlijk ben ik er nog niet helemaal uit wat de toepassing van mijn token precies gaat zijn. Aanvullende uitdagingen zijn dat niemand momenteel mijn token kan kopen. Dit neemt niet weg dat dit niet mogelijk is. Diverse exchanges (crypto beurzen) maken het al mogelijk om je eigen token aan te bieden. Wellicht is dat een mooi onderwerp voor een volgende post.

Wat kan dit maatschappelijk betekenen.

Zoals vaak met dit soort ontwikkelingen lijkt de EU / Nederland een beetje achter de feiten aan te lopen. Persoonlijk ken ik nog niemand die zijn eigen token uit heeft gegeven. Dat is op zich niet verbazingwekkend, het is voor de meeste mensen nog niet makkelijk genoeg om in verschillende tokens en coins te handelen. Tel daar nog eens bovenop dat het (in ieder geval voor mij) onduidelijk is wat voor belastingconsequenties dit soort constructies precies zouden hebben. Los van al dit soort zorgen ben ik wel enthousiast over de potentie van deze ontwikkelingen. Voor mij komt het in eerste instantie neer op dat het mogelijk wordt om directer en gerichter te investeren in bepaalde zaken. Als ik wat hoog over moet denken dan zie ik ook kansen voor het verlagen van barrières voor internationaal zaken doen.

Nadelen tokeniseren van aan personen gerelateerde zaken.

Het nadeel van het tokeniseren personen is er wat mij betreft in gelegen dat er weinig garanties tegenover staan. Het hangt natuurlijk een beetje van het wettelijk kader af, maar ik vraag mij enorm af wat er gaat gebeuren als ik nu begin met het verkopen van mijn tokens voor een uurtje van mijn tijd en hoe dat dan vervolgens gaat met het daadwerkelijk leveren van die tijd etc. Wel weet ik inmiddels dat er bepaalde manier bestaan om tokens te 'gebruiken' maar hoe dat precies zit en wat dat in Nederland betekent is voor een latere post.

Deeleconomie

Een interessant inzicht wat ik ontwikkelde tijdens het schrijven van deze post was het idee dat deze technologie het mogelijk maakt om een stukje deeleconomie te realiseren. Je zou je kunnen voorstellen dat er een situatie kan zijn waarbij mijn tijd gerelateerde tokens gekocht worden terwijl ik met de crypto die  mij dat oplevert een andere getokeniseerde dienst koop. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan het huren van een auto. Als we op een zeker moment aankomen op een plaats waar we ook echt dingen 'kunnen' met onze crypto denk ik dat dat een enorme katalysator voor de adoptiegraad van blockchain technologie kan zijn.

Het schrijven van dit hele gebeuren heeft mij ook weer de nodige ideeën voor een vervolg gebracht. Ik ben benieuwd over wat denken jullie van tokens, hebben jullie al een persoonlijk token of heb je suggesties wat ik met mijn eigen token kan doen. Let me know, via de sociale kanalen 👍 Oh ja, laat ook even weten of jullie graag een aanvullend artikeltje willen zien waarin ik verken wat je er allemaal mee kunt doen en op wat voor manier je dit kan regelen. Zelf hoor ik graag van mensen die ervaring hebben met dit in Nederland opzetten en de consequenties die dit met zich mee brengt.

Takeaway's

  • Het is makkelijk om een vrij te verhandelen token te maken met openlaw.io
  • Je kunt eigenlijk vanalles tokeniseren. Voorbeelden zijn diensten, zaken (auto's), je tijd en jouw inkomsten.
  • Nederlandse wettelijke kader is mij volstrekt onduidelijk.